17. tammikuuta 2016

Araya (1959)

Caracasissa vuonna 1926 syntynyt Margot Benacerraf on venezuelalaisen elokuvakulttuurin keskeisiä vaikuttajia: hän täytti viime elokuussa 89 vuotta. Benacerraf opiskeli Pariisin IDHEC:ssä, Marcel  L’Herbier’n vuonna 1943 perustamassa elokuvakoulussa, ja ohjasi 1950-luvulla kaksi hienoa dokumenttielokuvaa, Reverón (1952) ja Araya (1959). Sittemmin Benacerraf oli muun muassa perustamassa Venezuelan elokuva-arkistoa vuonna 1966. Araya sai vuonna 1959 kansainvälistä tunnustusta, mikä otettiin Venezuelassa vastaan merkittävänä huomionosoituksena. Teos pääsi Cannesin elokuvajuhlien ohjelmistoon ja sai kriitikoiden palkinnon yhdessä Alain Resnais’n elokuvan Hiroshima, rakastettuni (Hiroshima mon amour, 1959) kanssa.

Araya on visuaalisesti häikäisevä, valokuvauksellinen dokumentti, joka kuvaa elämää Pohjois-Venezuelassa Arayan niemimaalla. Karibianmeren rannalla sijaitseva alue on tunnettu suolavarannostaan, jonka jo espanjalaiset löytöretkeilijät löysivät. Benacerrafin elokuva kuvaa köyhän kansan elämää, jonka Giuseppe Nisolin kameratyö vangitsee kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan. Elokuvan alku on runollinen: kertojaääni, espanjankielisessä kopiossa José Ignacio Cabrujas, ranskankielisessä Laurent Terzieff, tuntuu aloittavan tarinan maailman luomisesta, merien ikiaikaisesta läsnäolosta. Benacerraf kirjoitti käsikirjoituksen yhdessä runoilija-toimittaja Pierre Seghersn kanssa.

Arayaa katsoessa jäin pohtimaan sitä muuttumattomuutta ja ajattomuutta, jonka elokuva liittää pohjoisvenezuelalaisen rannikkokylän elämäntapaan. Araya havainnoi arkielämää ikään kuin etnografisen tarkasti, mutta kertojaääni korostaa sitä, miten kaikki tapahtuu siten kuin aina on tapahtunut. Katsojasta tämä tuntuu toki uskottavalta, mutta toisaalta elokuva on ranskalainen tuotanto tilanteessa, jossa maa modernisoitui vahvasti. Araya tuntuu vastakuvalta sille muutokselle, joka samaan aikaan oli käynnissä. Muuttumattomuus on kuin kommentti sille lisääntyvälle kiireelle ja teknologiselle mullistukselle, joka muovasi elämäntapaa ja joka ennen pitkää muuttaisi myös Arayan asukkaiden elämän.


Ei kommentteja: