24. heinäkuuta 2015

Vera Cruz (1954)

Robert Aldrich sai vuonna 1954 ensi-iltaan kaksi lännenelokuvaa, Viimeisen apassin (Apache) ja Vera Cruzin (Vera Cruz), joita molempia tähditti Burt Lancaster. Vera Cruz perustui Borden Chasen tarinaan, ja se herätti aikanaan paljon huomiota väkivaltaisuutensa vuoksi. Usein todetaan, että Vera Cruz, muiden Aldrichin westernien tapaan, on vaikuttanut spahettiwesternien kyyniseen maailmankuvaan. Spagettiwesternit sijoittuivat usein myös Yhdysvaltain ja Meksikon raja-alueelle, tai Meksikoon, siitä yksinkertaisesta syystä, että ulkokuvaukset tehtiin Espanjassa, jonne Meksiko oli helppo  lavastaa. Selkeitä vaikutuksia Aldrichin westerneillä on ollut myös suoraan Sergio Leonen estetiikkaan. Tärkeä kontaktipinta oli se, että Leone työskenteli second unit -ohjaajana Aldrichin Sodomassa ja Gomorrassa (Sodom and Gomorrah, 1962) ja pääsi läheltä seuraamaan Hollywood-ohjaajan työskentelyä. 

Vera Cruz sijoittuu vuoteen 1866. Yhdysvaltain sisällissodan jälkimainingeissa Meksikoon saapuu niin yksinäisiä seikkailijoita kuin rikollisryhmiäkin. Benjamin Trance (Gary Cooper) on etelävaltioiden eversti, joka on lähtenyt etsimään onneaan, ja Joe Erin (Burt Lancaster) pikkurikollinen, jonka ryhmään kuuluvat muun muassa Donnegan (Ernest Borgnine) ja Pittsburgh (Charles Buchinsky alias Charles Bronson). Ranskalaisten tukemana Meksikon keisariksi noussut Maximilian (George Macready) palkkaa pehmeäkätiset aseenäyttäjät kuljettamaan kreivitär Marie Duvarrea (Denise Darcel) Vera Cruziin, mutta tosiasiassa vaunuissa on iso kultalasti, jota kaikki havittelevat.

Kerrotaan, että Robert Aldrich piti erityisesti tästä ohjauksestaan, koska keskiössä oli sekä sankari (Trance) että antisankari (Erin). Lancasteriltä Erinin rooli on rohkea, sillä hahmo on kaikkea muuta kuin miellyttävä. Elokuvan alussa Erin käyttää häikäilemättömästi lapsia hyväkseen karistaakseen Juarezin kannattajat. Tosin välillä näyttää, että myös Trance ajaa omaa etuaan, sillä hän haluaisi palauttaa plantaasinsa kukoistukseen Meksikosta hankituilla varoilla. Lancaster kertoi myöhemmin, että Cooper suhtautui kielteisesti pienimpäänkin Trancen ihanteellisuutta kyseenalaistavaan käsikirjoituksen riviin. Cooperia ei miellyttänyt sekään, että etelävaltioiden upseeri tukee lopulta Juarezin joukkoja. Aldrich on parhaimmillaan elokuvan lopussa, Trancen ja Erinin kaksintaistelussa. Traagisia ovat viimeiset kuvat, jotka paljastavat menehtyneiden juaristien ruumit. Vera Cruz kuvattiin Meksikossa, ja tiettävästi meksikolaiset suhtautuivat erittäin kriittisesti siihen kuvaan, jonka elokuva välitti vuoden 1866 tapahtumista.

Ei kommentteja: