1. tammikuuta 2015

Aikamiestä lapsettaa (1944)

Vuonna 1944 valmistunut Die Feuerzangenbowle on saksalaisissa yliopistokaupungeissa kulttielokuva, jota katsotaan kuin Rocky Horror Picture Show'ta. Göttingenissä interaktiiviseen ulkoilmaesitykseen osallistui vuonna 2006 lähes 10 000 katsojaa. Jotta tätä kulttia voisi ymmärtää, pitäisi päästä osallistumaan esitykseen, mutta lämmitetyn punssin nauttiminen on olennainen osa rituaalia. Elokuva alkaa totimaljan ääreltä, jossa ryhmä vanhoja herroja on muistelemassa entistä kouluaikaansa, niin opettajia kuin oppilaitakin. Ryhmään kuuluu kirjailija Johannes Pfeiffer (Heinz Rühmann), joka on jäänyt kokemuksesta paitsi, sillä hän on käynyt kaikki koulunsa kotona. Tästä tarina käynnistyy: Pfeiffer päättää lähteä koulunpenkille ja kartuttaa kaikkia niitä kokemuksia, jotka lapsena jäivät saavuttamatta.

Koulussa Johannes omaksuu nimen Hans Pfeiffer, ja hänestä tulee opettajien päänmenoksi suunniteltujen temppujen ylivertainen arkkitehti. Kun kemian tunnilla pahaa aavistamaton opettaja yrittää kertoa alkoholin mittaamisen salaisuuksista, jokainen oppilas saa testata myös juoman makua, ja yhteisestä sopimuksesta kaikki alkavat teeskennellä kaatokänniä. Rehtori saapuu paikalle, ja häätää pojat nukkumaan. Jostakin syystä kemian opettaja joutuu kovimmalle, sillä lopussa Pfeiffer harhauttaa opettajaa, ottaa itse tämän roolin ja kutsuu vielä viereisen tyttökoulun oppilaat tunnille juuri samaaan aikaan, kun koulutarkastaja tulee vierailulle...

Suomessa Die Feuerzangenbowle sai nimen Aikamiestä lapsettaa, mikä tietysti kuvaa sisältöä erinomaisen hyvin. Suomen ensi-iltansa teos sai marraskuussa 1944, Lapin sodan aikana. Die Feuerzangenbowle edustaa saksalaisen elokuvatuotannon linjaa sodan loppuvaiheessa: sitä on pidetty eskapismin mestariteoksena, joka pyrkii kaikin keinoin välttämään viittauksia kiristyvään nykyhetkeen. Tarina kertoo, että Babelsbergin studioilla kohtauksia tehtiin poikkeuksellisen pitkään ja huolellisesti, jotta nuorimpia näyttelijöitä ei olisi kutsuttu itärintamalle. Toisin kuitenkin kävi, sillä ennen ensi-iltaa osa koululaisen rooleissa nähtävistä avustajista oli jo ehtinyt kaatua. Elokuvaa voi katsoa todellisuuspakona, mutta toisaalta on viitattu siihen, miten kipeästi katsojat valkokankaan ääressä ymmärsivät taakse jääneen menneisyyden. Sitä kokemusta ei voinut paeta.

Die Feuerzangenbowle on muuten saatavissa myös blueray-muodossa. Kopiossa on saksankielinen tekstitys, mikä helpottaa nopean dialogin seuraamisessa.

Ei kommentteja: