26. joulukuuta 2012

Nick ja pettävä varjo (1934)

Dashiell Hammettin viimeinen romaani Varjomies (The Thin Man, 1934) sijoittui kieltolain aikaiseen New York Cityyn ja antoi kimmokkeen menestyksekkäälle elokuvasarjalle. Hammett ei koskaan kirjoittanut tarinalleen jatkoa, mutta Hollywood tahkosi menestyksestä kuusi suosittua elokuvaa. Koko elokuvasarja nähtiin televisiossa vuonna 1999, ja nyt kokoelma on saatavissa myös dvd-boksina, vaikkakaan ei suomenkielisin tekstein. Televisiossa sarjan ensimmäinen osa nähtiin nimellä Pettävä varjo, mutta Suomen ensi-illassa vuonna 1938 elokuva tuli tunnetuksi otsikolla Nick ja pettävä varjo. Elokuvan pääosassa on pariskunta, Nick ja Nora Charles, joita esittävät William Powell ja Myrna Loy. Alusta lähtien tarinassa on screwball-komedian piirteitä, varsinkin oikullista ja nasevaa huumoria. Erotuksena myöhempiin 30-luvun screwball-klassikoihin on kuitenkin se, että Nickin ja Noran teräväkielinen sanailu ei missään vaiheessa merkitse todellista taistelua: se on pikemminkin luottamuksellisen kommunikaation väline. Hämmentävää on myös tolkuton alkoholin käyttö. Nick introdusoidaan kohtauksessa, jossa hän esittelee baarimikolle, miten Manhattan pitää ravistaa fokstrotin tahdissa ja Dry Martini valssirytmissä. Heti perään Nora juo itsensä krapulakuntoon.

Nick on entinen salapoliisi, joka on vetäytynyt seurapiirielämään. Eipä aikakaan, kun hän ajautuu selvittämään keksijä Clyde Wynantin (Edward Ellis) katoamista tämän tyttären Dorothyn (Maureen O'Sullivan) patistelemana. Käänteentekevä on absurdi juhlakohtaus, johon väkeä lappaa käsittämätöntä vauhtia, ja niin Dorothy kuin Clyden ex-vaimokin saapuvat paikalle. Ennen pitkää Nick ja Nora ovat mysteeriä selvittämässä: välillä Clyde Wynant alkaa vaikuttaa murhaajalta, mutta asetelma kääntyy lopulta nurinniskoin.

Elokuvan, ja Hammettin alkuperäisromaanin, nimi The Thin Man ei viittaa päähenkilöön vaan Clyde Wynantiin siinä mielessä, että Wynantin asunnosta löytyy kuukausia aiemmin murhatun tuntemattoman ruumis, josta murhaaja on halunnut antaa ”lihavan miehen” vaikutelman. Lopulta kuitenkin selviää, että ruumis on ”thin man”, Clyde Wynant itse.


Ei kommentteja: